понеділок, 5 жовтня 2020 р.

Оператори в Python

 В оболонці Python можна множити, додавати, віднімати і ділити числа, а також здійснювати деякі інші операції. Символи, за допомогою яких виконуються математичні дії в мові Python, називаються операторами. Основні математичні оператори перераховані в таблиці:

Назва операції

Оператор

Приклад застосування

Додавання

+

45+65

Віднімання

-

12-23

Множення

*

5*8

Ділення

/

14/6

Піднесення до ступеня

**

2**6

Діле націло (неповна частка)

//

14//3

Остача від ділення

%

14%3

 Порядок виконання операцій 

Операції - це будь-які дії, які виконуються за допомогою операторів. Математичні операції виконуються по черзі в залежності від їх пріоритету (якщо не поставити іншу черговість за допомогою дужок). Множення і ділення мають більш високий пріоритет, ніж додавання і віднімання, і це значить, що вони будуть виконуватися першими. Інакше кажучи, при обчисленні математичного виразу Python спочатку перемножить і розділить числа, а потім перейде до додавання і віднімання. Наприклад, в цьому виразі спершу будуть перемножені числа 30 і 20, а потім до їх добутку буде додано число 5.

>>> 5+30*20
605

По суті цей вираз означає «помножити 30 на 20 і додати до результату 5». Виходить 605. Однак ми можемо змінити порядок операцій, помістивши перші два числа в дужки. Ось так:

>>> (5+30)*20
700

 В результаті вийшло 700, а не 605, оскільки Python виконує операції в дужках перш, ніж операції поза дужками. Іншими словами, цей вислів означає «додати 5 до 30 і помножити результат на 20». Дужки можуть бути вкладеними, тобто всередині дужок можуть стояти ще одні дужки:

>>> ((5+30)*20)/10
70.0

 У цьому прикладі Python спершу обчислить вираз у внутрішніх дужках, потім у зовнішніх і в самому кінці виконає операцію ділення, яка знаходиться за дужками. Інакше кажучи, цей вислів означає «додати 5 до 30, потім помножити результат на 20, потім розділити результат на 10». Ось що при цьому відбувається:

  • додавання 5 і 30 дає 35;
  • множення 35 на 20 дає 700;
  • ділення 700 на 10 дає остаточний результат - 70.

Якби ми не використовували дужки, результат вийшов би іншим:

>>> 5+30*20/10
65.0

В цьому випадку спершу 30 множиться на 20 (виходить 600), потім 600 ділиться на 10 (виходить 60) і, нарешті, до 60 додається 5, що дає в результаті 65.

Запам'ятайте, що множення і ділення завжди виконуються перш, ніж додавання і віднімання, якщо не міняти порядок обчислень за допомогою дужок.

Операції з текстом

Крім арифметичних, Python непогано справляється і з текстовими операціями. Зокрема він уміє гарно «додавати» та «множити» текстові фрагменти.

Але потрібно пам’ятати – текст обов’язково повинен бути поміщеним у лапки (одинарні ‘’ або подвійні “”).

Для прикладу, спробуйте виконати наступні дії:

 >>> "Мені "+"подобається "+"програмувати!"

'Мені подобається програмувати!'

 Виявляється, «додавання» тексту є не що інше як його з’єднання. Ця операція має складну назву – «конкатенація» і з нею ми познайомимось дещо пізніше.

>>> 'Python '*20
'Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python Python '

 Дана операція, позначена символом “*” називається дублюванням тексту, вона примусить інтерпретатор вивести заданий текст вказану кількість разів.

Виконай вправу



Перетворення типів

Часто виникає необхідність перейти від одного типу даних до іншого. Наприклад,  число, яке виводиться на екран, спочатку може знадобитися перетворити в текст. Цю операцію за вас виконує команда print, але бувають ситуації, коли потрібно поміняти тип без виведення інформації на екран або здійснити перетворення рядка в число (таке перетворення команда print виконувати не вміє). Ця операція називається перетворенням типів (type conversion). Яким чином вона реалізується? Насправді інтерпретатор Python не «перетворює» типи один в одного. Він створює з вихідного елемента новий елемент потрібного вам типу. Ось ряд функцій, які вміють виконувати цю операцію: 

  • float () створює нове число з плаваючою точкою (десяткове) з рядка або цілого числа. 
  • int () створює нове ціле число з рядка або числа з плаваючою крапкою. 
  • str () створює новий рядок з числа (або значення будь-якого іншого типу).

Дужки в кінці вказують, що перед нами не команди мови Python (такі як print), а вбудовані в нього функції. Детально функції будуть розглянуті трохи пізніше, а на даному етапі вам досить знати, що значення яке підлягає перетворенню вказується в дужках. Найкраще помітно це на прикладах. Розглянемо їх в інтерактивному режимі оболонки IDLE.

Вирішіть наступні завдання в інтерактивному режимі або написавши невелику програму:

1. Запишіть букву 'A' (латинську, велику) 100 разів поспіль. 

2. Напишіть програму, яка запитує розміри прямокутної кімнати (в сантиметрах) і виводить на екран площу килима, який закриває всю підлогу.

3. Напишіть програму для підрахунку дрібних грошей. Вона повинна питати:

  • «Скільки у вас монет по 50 копійок?»;
  • «Скільки у вас монет по 25 копійок?»;
  • «Скільки у вас монет по 10 копійок?»;
  • «Скільки у вас монет по 5 копійок?».

Немає коментарів:

Дописати коментар