неділю, 22 грудня 2019 р.

Створення розрахункової таблиці

Три людини (Іван, Петро і Василь) ведуть спільну підприємницьку діяльність, яка полягає в оптовому придбанні овочів в одних регіонах країни, їх транспортуванні в регіони з підвищеним попитом і реалізації товару за більш високою ціною. Іван займається закупівлею, Василь - реалізацією, і обидва вони отримують по 35 % від чистого прибутку. Петро - транспортує товар, його частка - 30 %. За цією схемою партнери працюють постійно і щомісяця (або навіть частіше) їм доводиться підраховувати, скільки грошей кому належить. При цьому, необхідно кожен раз проводити розрахунки з урахуванням закупівельної вартості і ціни реалізації товару, його кількості, вартості палива та відстані транспортування, а також деяких інших факторів.

А якщо в Excel створити розрахункову таблицю, Іван, Петро і Василь зможуть дуже швидко поділити зароблені гроші, просто ввівши необхідну інформацію у відповідні клітинки. Всі розрахунки програма зробить за них всього за кілька секунд.
Робота в Excel. Створення розрахункової таблиці



Відкриваємо таблицю і підписуємо комірки, в які будемо вводити вихідні дані (закупівельна вартість товару, його кількість, ціна реалізації товару, відстань транспортування, вартість палива).
Потім підписуємо ще кілька проміжних полів, які будуть використовуватися таблицею для виведення проміжних результатів розрахунку (витрачено на закупівлю товару, виручено від реалізації товару, вартість транспортування, прибуток).
Далі підписуємо поля «Іван», «Петро» і «Василь», в яких буде виводитися остаточна частка кожного партнера

Поля мають наступні координати:
закупівельна вартість товару (грн/кг) - b1
кількість товару (кг) - b2
ціна реалізації товару (грн/кг) - b3
відстань транспортування (км) - b4
вартість палива (грн/л) - b5
витрата палива (л/100км) - b6
витрачено на закупівлю товару (грн) - b9
виручено від реалізації товару (грн) - b10
вартість транспортування (грн) - b11
загальний прибуток (грн) - b12
Іван-b15
Петро - b16
Василь - b17
Тепер необхідно встановити взаємозв'язки між вічками таблиці. Виділяємо клітинку «Витрачено на закупівлю товару» (b9), вводимо в неї =b1*b2 (b1 «закупівельна вартість товару» помножити на b2 «кількість товару») і тиснемо Enter. Після цього в полі b9 з'явиться 0. Тепер якщо в клітинки b1 і b2 ввести якісь числа, в клітинці b9 буде відображатися результат множення цих чисел.

Аналогічним чином встановлюємо взаємозв'язку між іншими клітинками:
B10 =B2*B3 (виручено від реалізації товару дорівнює кількість товару, помножена на ціну реалізації товару);
B11 =B5*B6*B4/100 (вартість транспортування дорівнює вартості палива помноженої на витрата палива на 100 км, помноженої на відстань та поділена на 100);
B12 =B10-B9-B11 (загальний прибуток дорівнює вирученим від реалізації товару за вирахуванням витраченого на його закупівлю і транспортування);
B15 =B12/100*35
B16 =B12/100*35 (клітинка Іван і Петро мають однакові значення, оскільки за умовами задачі вони отримують по 35% від значення клітинки B11 (загальної прибутку);
B16 =B12/100*30 (а Василь отримує 30% від загального прибутку).

Підібрати значення закупівельної вартість товару , кількості товару та ціни реалізації товару .При умові, що 
відстань транспортування (км) - 500
вартість палива (грн/л) - 30
витрата палива (л/100км) - 7.
Так щоб кожен отримав прибуток не меньше 3000 грн.


Немає коментарів:

Дописати коментар